Start-Up din primul an de facultate

Încă din primul an mi-am propus să profit de fiecare oportunitate și să mă implic în cât mai multe proiecte pentru a acumula experiență și să îmi dezvolt competențele socio-profesionale.
Cel mai simplu și eficient mod pentru îndeplinirea acestui scop a fost să mă informez temeinic, să aleg în cunoștință de cauză și să caut activ pe internet și social-media. Astfel, am găsit câteva proiecte de antreprenoriat încă din primul semestru. Primul dintre acestea a fost STINO (Students Innovation Challenge) în cadrul SAS UVT.

Proiectul a inclus o serie de workshop-uri interactive cu diferiți antreprenori, urmând ca la finalul acestora să ne construim propriul business plan care urma a fi pitchuit in fața unui juriu. Prin intermediul acestui proiect am învățat cum să lucrez în echipă și cum să dezvolt și să susțin o idee. Toate aceste lucruri m-au motivat și m-au făcut să înțeleg faptul că este mai bine să ne folosim abilitățile pentru a rezolva problemele din societate, decât să ne plângem de ele. Cu acest gând, în al doilea semestru, m-am înscris în pre-acceleratorul Innovation Labs. Acesta este un program dedicat studenților și tinerilor profesioniști care doresc să construiască Start-Up-uri de succes în tehnologie. Aici am format o echipă cu încă patru studenți cu diferite background-uri: Cristian Pogan și Stoian Aura (ingineri), Claudia Budimir (software developer) și Victor Baerle (chimist), iar împreună am început să ne construim propriul nostru start-up, Polymore.


Polymore lucrează la o soluție ce folosește algoritmi de inteligență artificială pentru a optimiza gestionarea deșeurilor plastice.

Pe lângă abilitățile care se deprind din aceste programe, foarte important este networking-ul, care îți aduce in scenă persoane de la care ai de învățat. Noile conexiuni te pot ajuta și îndruma pentru a-ți atinge obiectivele. Chiar și un schimb de idei îți poate oferi perspectiva de care aveai nevoie pentru a lua o decizie. Totodată, este o cale prin care poți afla informații esențiale de care poți profita atunci când vrei să îți începi și să dezvolți un Start-Up. Spre exemplu, în cazul nostru, oamenii pe care i-am întâlnit pe parcursul programului ne-au ajutat foarte mult prin feedback și prin contactele unor cunoștințe care activează în domeniul nostru de interes.


Toate experiențele și persoanele pe care am avut ocazia să le întalnesc pe parcursul primului an m-au facut să realizez că succesul încă din facultate se bazează mai puțin pe notele obținute la cursuri și mai mult pe dezvoltarea unui set de abilități practice.
Astfel, tranziția de la facultate la viitorul job sau Start-up poate fi mult mai ușoară și firească. Iar dacă „natura ne aseamănă, iar educația ne deosebește” (Confucius), pot afirma acum, în oglindă, după primul Start-Up, faptul că teoria ne aseamănă, iar practica ne deosebește.

Copyright 2021 © All rights Reserved to SAS UVT. Design by Vidan Alexandru